לוגו רשת ירוקה

English

מטמון במסדרון – מרחב יצירה בגן הילדים

בפעם הבאה שתחשבו שהכיתה שלכם צפופה, או ש"אין מקום לכלום בגן" – תיזכרו בגן החרדי "פרי תואר" באלעד, שבו המסדרון הפך לממלכה קסומה של יצירה, מלאכה, הנאה ולמידה.
קצת רקע: גן פרי תואר, השייך לרשת גני "אור המלך", נמצא בתוך מבנה של בית ספר תלמוד תורה. חלל הגן הוא בגודל של כיתת לימוד רגילה ולומדים בו 29 בנים חמודים ושובבים בגילי 5-6. בחלל הזה יש כמובן שולחנות וכסאות, שידות וארונות, פינות שונות – אז כמה מרחב נשאר לילדים למשחק חופשי, ליצירה ולהתרגעות? מעט מאוד.
יעל חריר, מדריכה פדגוגית ומטמיעה מטעם הרשת הירוקה, הגיעה לפני שנה ללוות את הגננת אפרת גמליאל. היא הבינה, שבחלל הקיים אין אפשרות לתת מענה מספק לצרכי הילדים, ושחייבים להוסיף מרכזים פעילים ומעניינים עבורם. אבל איפה?
יעל הבחינה במסדרון הצמוד לגן ומקשר בינו לבין בית הספר, ומייד ראתה את הפוטנציאל הטמון בו והחלה להניע את הפרויקט.

הדלת לכיוון בית הספר ננעלה והמסדרון הפך למרכז יצירה, מלאכה ופעלנות ובו ארבעה מרחבי פעילות: מרחב בנייה, קרטוניה, נגרייה, ומרכז למלאכות "רכות" כמו תפירה ואמנות עם חומרי טבע, המשמש גם כפינת מרגוע. כל פינה ומוקד פעילות נבחרו בהתאמה לתפיסת הגן העתידי.

לפני: הפרוזדור הריק עם הגננות
אחרי: מרכז יצירה ומלאכות

מרחב היצירה: כל הילדים מקבלים מענה

מרגע שנפתח הפך מרחב היצירה, הבנייה והמלאכות ללהיט, וכמעט בכל רגע נתון ניתן לראות שם ילדים עסוקים, מרוכזים, רגועים ומרוצים. הם יוזמים ויוצרים מה שמעניין אותם, מבטאים את עצמם, משתפים פעולה ומנהלים שיחה, עוזרים זה לזה או סתם יושבים בשקט ובנחת.
הבנייה בנגרייה ובקרטוניה מצריכה מהם לתכנן מראש, להתארגן, לשתף חברים בתהליך. מתפתחים נושאים כמו הבנת סיבה ותוצאה, פתרון בעיות והתמודדות עם אתגרים. ילדים אימפולסיביים מאטים את הקצב, ילדים מופנמים נפתחים לדבר ולשתף. לדברי הגננת אפרת, "בסוף כל שנה אנחנו שולחים 4-5 ילדים לשילוב. אבל בסוף השנה שבה התחלנו להפעיל את מרחב היצירה לא שלחנו ילדים לשילוב בכלל. כולם קיבלו מענה לצרכים שלהם".
אמא של אחד הילדים סיפרה לגננת: "אני הולכת לקנות לו בדים, חוטים ומחטים, כי הוא לא מפסיק לדבר על זה!"
הפרוזדור מרחיב גם את הקשר לקהילה: ילדי גן צמוד הוזמנו להשתתף וליצור בו, ובהמשך מתוכנן להזמין ילדים עם קשיים מהכיתות הנמוכות בבית הספר, שיגיעו גם הם להתנסות במרחבים השונים.


בזכות שיתופי הפעולה

לא בכדי בחרה יעל לקרוא לפרויקט שלה פרוזדור יוצר ומחבר – כי החיבורים הרבים שהיא רקמה, והשותפויות בין גורמים שונים שנרתמו ותמכו, הם אלה שאיפשרו למרחב היצירה להיוולד ולהצליח. בראש ובראשונה המפקחת אסתר גלר, ש"זרמה" עם הרעיון וכיום מביאה לשם ביקורים של גננות ומפקחות מתפעלות.
הקרן לעידוד יוזמות חינוכיות תרמה את המימון לבניית המרכז. צוות ההנהלה של "גני אור המלך", תרצה צרפתי ורבקה מלכא, שיתפו פעולה ברצון והתייחסו לכל בקשה או צורך שעלו. ויועצת הגנים ברכה תורג'מן, שיצרה את החיבורים בין הפעילות במרחבים השונים לפדגוגיה של ה-SEL – למידה חברתית-רגשית.
יעל חריר הפכה השנה (תשפ"ג) למדריכה המחוזית של המחוז החרדי, ומפתחת בו יוזמות חינוכיות המחברות עולמה של תורה עם קיימות, עשייה ומענה רגשי וחושי.

שיתוף:

רוצה להתעדכן במה שאנחנו עושים ברשת?
רוצה לקבל תכנים חדשים בנושאי חינוך וקיימות שהכנו עבורך?
נשמח להיות איתך בקשר! כאן אפשר להרשם לניוזלטר שלנו:

Stay In Touch

Be the first to know about new arrivals and promotions

דילוג לתוכן