לוגו רשת ירוקה

English

10 דרכים למנוע בזבוז מזון

הידעתם? שליש ממוצרי המזון בעולם – יותר מ- 1.3 מיליארד טון – נזרקים או אובדים. רק בישראל הקטנה זרקנו בשנת 2021 יותר מ- 2.6 מיליון טון של מזון.
תחשבו על זה: זורעים, נוטעים, משקים, מדשנים, קוצרים, קוטפים, מסיעים, אורזים בארגזים, מסיעים, אורזים בפלסטיקים, קונים (או שלא) – ואז את כל ההשקעה המטורפת הזו בכוח אדם ובמשאבים פשוט זורקים לפח. זה נראה לכם הגיוני? ומה לגבי כל גזי החממה שנפלטים לאורך כל התהליך?
נכון שהרבה מהאובדן מתרחש עוד אצל החקלאי, במכוני אריזה, בסופרמרקטים ובשווקים, אבל גם אנחנו יכולים לתת את חלקנו בצמצום בזבוז מזון בבית. קבלו כמה טיפים:

1. לקנות חכם: מה זה אומר? לתכנן את הקנייה מראש, לעבוד עם רשימה (יש גם אפליקציות), לא לקנות באימפולסיביות, לקנות רק מה שזקוקים לו ומתכננים לצרוך ולא להגיע לסופר כשאתם רעבים ועצבנים.

2. גם מכוער זה טעים: תתפלאו, אבל לגזר גבשושי או לתפוח שלחייו לא ממש ורודות יש טעם נהדר, בדיוק כמו של ירקות ופירות יפים ובוהקים כמו בפרסומות. אם כולם יקנו גם את ה"פחות מושלמים" הם לא ייזרקו ויהפכו לעוד טונות של פסולת. אגב, זה נכון גם לבננות הבודדות, שלא מגיעות מחוברות לאשכול.

3. לנהל את המקרר: בבית סדרו את מצרכי המזון שקניתם כך, שהוותיקים ביותר, כלומר אלה עם תאריך התפוגה הקרוב, יהיו ממש מול העיניים, והמוצרים החדשים יהיו בעומק המקרר. בכלל, רצוי מדי פעם לעשות בדיקה של תאריכי תפוגה ולצרף את המצרכים שעוד מעט פגי תוקף לארוחה הקרובה.

4. האם המקרר מקרר? ובאותו עניין, כדי שמה שקניתן/ם לא יתקלקל טרם זמנו, בדקו שהמקרר שלכם פועל בצורה היעילה ביותר, שהוא אטום היטב ומכוון לטמפרטורה הרצויה.

5. שיהיה למחר: הכנתם, אכלתם ונותרו שאריות? הקפיאו אותם לארוחה עתידית. מה, לא חבל לכם על כל ההשקעה בקניות ובהכנה?

6. חולקים ונהנים: יש לכם במזווה מזון (שימורים, יבשים) שקניתם אבל הבנתם שלעולם לא תאכלו? תנו אותו למי שכן יהנה ממנו. ואם הכנתם מנה בכמות גדולה והבנתם שלא תוכלו "להתגבר" עליה בעצמכם – חלקו את הטוב הזה עם שכנים וחברים. למה שרק אתם תהנו?

7. תהיו סבתא: הסבתות שלנו ידעו מה הן עושות. הן הכינו ריבות מקליפות, רוטב מעגבניות "עייפות", כבשו לימונים וכמובן שהמלפפונים החמוצים שלהן הם הכי טובים בעולם. מלאכת הכבישה והשימור הפכה לטרנד ואנשים מתגאים במזווה מלא צנצנות ומעדנים, שהם הכינו בעצמם בשיא העונה של כל פרי או ירק. אז תצטרפו לטרנד, ולמדו איך להכין ריבות, ירקות ופירות כבושים ועוד שיטות לשמירה על מזון מוכן לתקופות ארוכות.

8. זהירות, מגש: אם אתם אוכלים בקפיטריה, בחדר אוכל או בבופה של המלון, אל תקחו מגש. מתברר שכאשר יש לנו מגש ביד אנחנו נוטים לערום עליו כמויות גדולות יותר ממה שבאמת רוצים ויכולים לאכול, ואז זורקים הרבה אוכל טוב שאנשים טרחו והכינו. תזכרו שהעיניים שלנו תמיד יותר גדולות מהצלחת. 

9. דוגי בג זה לא רק לכלב: כשיוצאים לאכול במסעדה אפשר לחלוק מנות יחד וזו לא בושה לבקש שיארזו לכם את מה שלא נאכל ולקחת הביתה. תוכלו להתפנק על הפיצה או הסושי גם למחרת.

10. תעלו לסטורי: דברו על בזבוז מזון ועל אבדן מזון והפיצו את המידע במעגלים החברתיים שלכם וברשתות החברתיות. כולם צריכים להכיר את הבעיה ולדעת, שלזרוק אוכל מצוין זה OUT ושלהיות צרכנים יעילים וחסכנים זה הדבר הנכון לעשות.

 

לדו"ח אובדן והצלת מזון בישראל

 

שיתוף:

רוצה להתעדכן במה שאנחנו עושים ברשת?
רוצה לקבל תכנים חדשים בנושאי חינוך וקיימות שהכנו עבורך?
נשמח להיות איתך בקשר! כאן אפשר להרשם לניוזלטר שלנו:

Stay In Touch

Be the first to know about new arrivals and promotions

דילוג לתוכן