לוגו רשת ירוקה

English

5 דרכים שבהן עצים משפיעים על שינוי האקלים

רובנו חולפים ברחובות על פני עצים בוגרים וותיקים, הקיימים עשרות שנים וניטעו עוד לפני שנולדנו. אנו שוכחים להביט למעלה ולהכיר מקרוב את העץ שמלווה את חיינו, את נוכחותו ואישיותו הייחודיות ואת סגולותיו המופלאות. בהשוואה לעצים צעירים שנשתלו לאחרונה, אין חולק על כך שעצים גדולים הם רבי יופי וגם תועלת, בוודאי מבחינת תרומתם לצמצום שינויי האקלים ולהתמודדות עם השלכותיהם. מחקרים מראים שעצים הם אחד הפתרונות המשמעותיים בהיערכות (adaptation) לשינויי האקלים ובאפשרותם להקטין את הנזקים הצפויים.

1. ספיחת פחמן ופליטת חמצן

עץ בוגר בעל נוף גדול ומפותח הוא בעצם "מחסן" של פחמן. בתהליך הפוטוסינתזה העץ קולט פחמן דו-חמצני מהאוויר, מפרק אותו ומשתמש במולקולות הפחמן לבניית הגזע, הענפים, העלים והשורשים. תהליך זה, שנמשך כל עוד העץ מתקיים, נקרא קיבוע פחמן.
כמות הפחמן הדו חמצני שמקבע עץ אחד תלויה &במספר רב מאוד של גורמים כמו סוג העץ, גודלו ותנאי בית הגידול שלו, אך לפי מחקרים שונים, עץ בוגר יכול לקבע כ-25 ק"ג פד"ח ומעלה בשנה. מחקר של אוניברסיטת המבורג גילה שככל שהעץ ותיק יותר, כך הוא מקבע טוב יותר פחמן מהאטמוספרה. למעשה, החוקרים מצאו שכמעט 70 אחוז מכל הפחמן המאוחסן בעצים מצטבר במחצית האחרונה של חייהם.
לפי חישובים, עץ בוגר אחד 700 ק"ג של חמצן. בנוסף לכך הוא מפחית את כמות המזהמים באוויר על ידי הפחתה של יצירת מזהמים משניים כמו אוזון ועל ידי סינון וטיהור של 100,000 מ"ק אוויר מזוהם.

צפו בסרטון: ממה נוצרים העצים?

 

2. צל וקירור

אנחנו חיים בארץ חמה, ההולכת ומתחממת. ברוב ימות השנה קשה לנו לשהות לאורך זמן במקומות שאין בהם צל. עצים בוגרים בעלי ניף רחב מספקים צל רב  ויכולים להפחית את הטמפרטורה  בסביבתם באופן משמעותי. כך הם יכולים להפחית את אפקט אי החום העירוני ולהפוך את הרחובות והכיכרות בערים ליותר ידידותיים ונעימים לתושבים. זוכרים כמה נעים ללכת ברחובות שבהם נטועים פיקוסים ותיקים? העלווה הצפופה מסננת כ-90% מקרני השמש הקופחות והאידוי מהעלים מצנן את הסביבה בצורה משמעותית. במחקר שנערך באוניברסיטת תל אביב נמצא כי באזור המוצל על ידי עצים בוגרים וצפופים הטמפרטורה נמוכה ב-3-5 מעלות מאשר באזור שטוף שמש.

צפו בסרטון: צל עכשיו! בכיכר הבימה.

שדרה מצלה בכפר רופין

 

3. תמיכה במגוון מינים

כל עץ בוגר הוא בית למאות יצורים חיים. הוא מהווה נישה אקולוגית הנותנת מחסה, מזון ושירותים חיוניים נוספים למגוון עשיר של בעלי חיים, צמחים, פטריות ויצורים מיקרוסקופיים. עץ הוא הטבע העירוני הכי קרוב לבית. גם מהחלון ומהמרפסת אפשר להתבונן ברחש החיים בו ולהקשיב לציוצי הציפורים. רצף של עצים ברחוב, בשדרה ופארק יוצרים מסדרון של טבע עירוני. קשר רציף המאפשר תנועה של בעלי חיים, שאחרת היו נכלאים בתאי שטח קטנים. בכך תורמים העצים לחוסן ולמגוון של המערכת האקולוגית בסביבתם, ותומכים במערכות אקולוגיות שנפגעות גם הן עקב שינויי האקלים והפעילות האנושית.

צפו בסרטון: מה קרה ליערות שלנו?

 

4. מערכת המים, חילחול וניקוז

אחת העובדות הקסומות על עצים היא, שיש להם עולם שלם ונסתר מתחת לפני הקרקע. שורשיו של עץ מתפרסים לפחות כקוטר עלוותו שמעל פני הקרקע, וישנם עצים ששורשיהם מגיעים אף למרחק של יותר מ-2 קילומטר מהגזע. העץ יודע להזין את עצמו דרך מערכת השורשים המפותחת שלו, והוא גם עושה שירות נהדר לעולם ביכולתו להחדיר את מי הגשמים למי התהום ולנקותם בדרך.

מעבר לתועלת הברורה שהעץ מקבל ממערכת השורשים, ישנן לשורשים תועלות נוספות וחיוניות לסביבה: הם מאפשרים חלחול מים לעומק הקרקע ובכך יכולים לצמצם את חומרת השטפונות וההצפות. הם גם מאפשרים למים להגיע לאקוויפר ולמי התהום, ולא להישטף דרך מערכות הניקוז הישר אל הים וללכת לאיבוד. בארצות רבות יש עצים ייחודיים, כמו המונגרובים בסרי לנקה, ששורשיהם אפילו ממתנים את ההשפעות הקשות של צונאמי וסופות קשות המגיעות מן הים.

צפו בסרטון: מה יקרה אם נכרות את כל העצים בעיר?

 

5. צמצום פליטות

כשיש לנו צל ונעים לנו לשהות בחוץ אנחנו הולכים יותר ברגל ורוכבים יותר על אופניים, מה שמסייע לנו להפחית את השימוש בכלי רכב הפולטים גזי חממה ומזהמים את האוויר. עצים המצלים על בית מאפשרים לדייריו להדליק פחות את המזגן בקיץ ולחסוך אנרגיה.

 

 

קראו על עץ הדולב הגדול מניצנים ואיך הקהילה הצילה אותו מכריתה.

העץ במרכז – בט"ו בשבט ולאורך כל השנה: מערך שיעור לכיתות ה'-ו' במערכת "אקדמי פלוס".

שיתוף:

רוצה להתעדכן במה שאנחנו עושים ברשת?
רוצה לקבל תכנים חדשים בנושאי חינוך וקיימות שהכנו עבורך?
נשמח להיות איתך בקשר! כאן אפשר להרשם לניוזלטר שלנו:

Stay In Touch

Be the first to know about new arrivals and promotions

דילוג לתוכן