למה חשוב לנו, כגננות, לטפח חצר מזמינה ציפורים? ילדים רבים כיום גדלים במנותק מהטבע. בגן יש להם הזדמנות נהדרת להכיר מגוון של בעלי חיים וצמחים, לחוות פליאה והשתאות, להסתקרן, לשאול ולחקור. הציפורים מכניסות לגן צליל, צבע, תנועה ושובבות, הופכות אותו לדינמי ומלא בשמחת חיים. הן גם מאפשרות לנו להתייחס למגוון הביולוגי הסובב אותנו וללמוד על יחסי הגומלין בטבע.
הצורך בגינה מזמינה נובע מצמצום ניכר במרחבים הפתוחים וכתוצאה מכך, צמצום מקורות המזון ואזורי המחייה לחיות הבר וצמחיים מקומיים.
גן הילדים יכול להכיל מגוון של צורות חיים ובתי גידול וכמה שיותר – יותר טוב!
אנחנו רוצות כמה שיותר שפע בגן: שפע של חי – ציפורים, חרקים, תולעים, לטאות, פרפרים, של צומח – עצים, שיחים, צמחי תבלין ומאכל, פרחי בר ונוי, וגם של דומם – אבנים, גזעים, מסלעה ועוד. ככל שנאפשר יותר צורות חיים בחצר שלנו, כך היא תהיה מקום נעים ושופע פעילויות חקר, למידה, התבוננות והנאה.
בנוסף, היכרות קרובה עם המגוון הביולוגי מפגישה את הילדים עם ערכים חשובים כמו כבוד לבעלי חיים ולטבע בכלל, אחריות, שמירה על הטבע חמלה ודאגה לחלשים מאיתנו.
כשאנחנו צופים בציפורים, פחות חשוב לנו לדעת לשיים את הציפור ולהגדיר אותה, אלא יותר לגלות אותה: איזה קול היא משמיעה, מה היא אוכלת, האם היא עפה גבוה או נמוך, למה יש לה נוצות, למה המקור שלה נראה דווקא כך, איך היא בכלל מצליחה לעוף. לדוגמה צופית אוהבת פרחים דמויי חצוצרה, כמו היביסקוס, שמתאימים למקורה הארוך.
את הציפורים אנו פוגשות מדי שנה בתכנית העבודה השנתית: בתחילת השנה הן מבשרות את הגעתו של הסתיו, ביום העצמאות ובסיפורו של נח נכיר את היונה, וכמובן ביאליק והשיר "קן לציפור". את תהליך הלמידה כדאי ללוות בתצפיות ובהתבוננות בחצר הגן ובטיולים. לדוגמה בחצר נפנה קשב לציוצי הציפורים, בטיולים נעקוב אחר הציפורים במעופן ואולי גם נמצא קן של ציפורים. נוכל לשאול ממה הוא עשוי, איך בנו אותו ולהבין שהקן הוא "הבית" של הציפור רק בתקופת ההטלה והדגירה.
תהליך הלמידה נובע מהחוויה הרב חושית של התבוננות והקשבה, מהסקרנות ומהפליאה שבמפגש עם הפלא של הציפורים המעופפות.
מדריכה מראה לילדי גן גוזל של תנשמת במסגרת מבצע טיבוע (הלבשת טבעת על הרגל) של תנשמות בצפון
אוכלוסיות הציפורים בישראל נפגעות מחיסול בתי הגידול הטבעיים שלהן, והזמנתן לגינה ולחצר הגן תורמת לשימור הטבע ומגוון בעלי החיים. חצר מזמינה מספקת לילדים הזדמנויות למפגשים מרתקים ומסקרנים.
נרצה לשתול בחצר צמחים, שיחים ועצים שציפורים אוהבות לאכול מהם ולקנן בהם, נדאג שיהיה כלי עם מים במקום מוגן ככל האפשר מפני חתולים. אנחנו פחות מעודדות האכלת ציפורים, ואם כן – אז זרעים ושאריות של ירקות ופירות (לחם פחות מומלץ). הציפורים ניזונות מסוגים רבים של חרקים וכך הן גם משמשות כאויב טבעי למזיקי הגינה ומסייעות לשמירה על שיווי משקל אקולוגי.
כדי שאפשר יהיה לצפות בציפורים בלי הפרעה כדאי לבנות בגן נקודת תצפית נסתרת. צריך לתרגל ישיבה שקטה, כדי לא להפחיד את הציפורים, ואז פשוט להסתכל.
אם רוצים, אפשר לקנות משקפות ומגדירי ציפורים, אבל זה לא חובה. אנחנו בחוויה, זוכרות?
פינת האכלה לציפורים בגן הבוסתן בנתניה
הידעתן? בארצנו יש 548 מינים שונים של ציפורים, מספר גדול יחסית לשטח המדינה. בנוסף מספר עצום של 588 מיליון ציפורים נודדות חולפות בארצנו פעמיים בשנה. אולם למרות שישראל נחשבת למרכז צפרות עולמי, מצבן של ציפורי הבר פה בכי רע. בתי הגידול מצטמצמים עקב פיתוח מואץ והרס שטחים טבעיים וגם בגלל ציפורים פולשות, שמשגשגות ומתרבות.
בשנת 2006 יזם "המרכז לטיפוח ציפורי הבר בחצר ובגינה" את מבצע ספירת הציפורים. זהו מיזם אזרחי שמתבצע מדי שנה בחודש ינואר, ומטרתו לתעד את מצב ציפורי הבר במקומות יישוב.
הרעיון הוא שהציבור כולו יקדיש בתקופת המבצע כמה דקות מדי יום לזיהוי ותיעוד של הציפורים שנמצאות בסביבתנו: עורבים, דרורים, יונים, ירגזים, מיינות וכו'.
השנה מתקיים המבצע בין התאריכים 15 ל-31 בינואר. תקופת הסגר ובכלל, ימי הקורונה המוזרים האלה, הם הזדמנות נהדרת לעשות הפסקה קטנה כל יום, להתחבר לטבע העירוני וגם לעזור לחוקרים לקבל תמונת מצב מדויקת יותר של מצב ציפורי הבר בישראל.
הנתונים נאספים למאגר ארצי, שמאפשר לעקוב אחר שינויים ומגמות, בעיקר בקרב הציפורים העירוניות, שבדרך כלל פחות מדווחות, ובקרב מינים פולשים.
Merlin Bird ID