מבסוטים עד הגג
הגג של בית הספר היה עד לא מזמן שטח מבוזבז שעליו כמה מנועים של מזגנים ועלים יבשים, והיום הוא מכרה זהב של אנרגיות מתחדשות. יותר ויותר רשויות מקומיות מתחילות להבין את הפוטנציאל שיש בגגות הגדולים האלה, ומתקינות בבתי הספר מערכות פאנלים סולאריים להפקת חשמל. אז מה יותר מתבקש מאשר ללמוד על אנרגיה מתחדשת ועל חיסכון בחשמל ממש מהמערכת שנמצאת על הגג?
זה מה שקרה לאורך השנה שעברה בעשרה בתי ספר שהשתתפו בתחרות הארצית בנושא מבני חינוך מאופסי אנרגיה. מדובר במיזם משותף של משרד האנרגיה והמועצה הישראלית לבנייה ירוקה, ובשיתוף משרד החינוך והמשרד להגנת הסביבה, המיועד לבתי ספר שעל גגותיהם הותקנה מערכת פאנלים סולאריים להפקת חשמל. על הדרך למדו שם גם על משבר האקלים, ואיך חינוך לקיימות לתלמידים ולקהילה יכול לשפר את טביעת הרגל הפחמנית של בית הספר.

נאמני חשמל, חישובים וניסויים
מנחי הרשת הירוקה ליוו את הקבוצות שהשתתפו בתכנית, ובטקס הסיום וההכרזה על הזוכים, לפני כשבוע, נחשפנו לעשייה הרבגונית והמרגשת בבתי הספר לאורך השנה:
מדידות – התלמידים שהשתתפו מדדו וחישבו מתי צריכת החשמל גבוהה ומתי נמוכה, אילו מכשירים זוללים יותר חשמל ואילו פחות, כמה חשמל הפאנלים מייצרים ומה משפיע על הייצור (טמפרטורה, ניקיון הפאנל ועוד). אם זה מזכיר לכם שיעורי מתמטיקה, אתם צודקים. למידה מתוך מה שהסביבה מזמנת.
הסברה – בתי הספר ארגנו ימי שיא בנושא צריכת חשמל ואנרגיות מתחדשות, הסברה בכיתות ובחדר המורים, שיתוף של הקהילה, הסברה לצוותי הניקיון והתחזוקה, עיצוב מדבקות ושלטים שקראו לחיסכון ואפילו עיצוב ותליית פוסטר בכניסה ליישוב.
צמצום צריכה – מינוי תורנים ו"נאמני חשמל" שאחראים לכבות מזגנים ואורות, "שעה ללא חשמל" שבה פשוט מכבים את האור לכולם, התקנת גלאים, החלפת הנורות לחסכוניות, תליית וילונות שחוסמים את כניסת השמש לכיתות ועוד.
חקר – העיסוק בפעילות הפאנלים הסולאריים זימן גם אפשרויות למחקר. בבית הספר אור תורה למשל, חקרו איך יכולים להוריד את הטמפ' בסביבת הפאנלים כדי שיפעלו ביעילות מרבית. הם בדקו סוגים שונים של חיפויים על הגג וגילו, שכאשר יש צמחייה מושקית על הגג מתחת לפאנלים הסולאריים – הטמפ' ירדה ב-14 מעלות והיעילות היתה מרבית!
יזמות – בבי"ס לביא שביישוב נעלה החליטו לרתום את הרוחות העזות המכות בבית הספר ובנו אבטיפוס של מתקן העושה שימוש באנרגיית הרוח כדי לייצר חשמל. בדרך הם למדו על אווירודינמיקה ועל חשמל בעזרת מומחים שהביאו לבית הספר.
המורות המלוות את התכנית דיברו על ההתלהבות המדבקת של התלמידים מהגילויים ומהעשייה, על ההבנה שחיסכון באנרגיה זו דרך חיים וכי לבית הספר יש השפעה ויכולת לשנות הרגלי צריכה.

בתי הספר שזכו בתחרות הם:
ביה"ס היסודי מושירפה ממעלה עירון – התחרות הניעה כמה תהליכי שינוי משמעותיים בבית הספר. ברמה המבנית פיזית החלו להחליף את כל התאורה לנורות לד חסכונויות, להחליף את המזגנים למזגנים בדירוג אנרגטי גבוה, מתקינים חיישני חיסכון ותאורה סולארית. בשנה הקרובה מתכננים לבנות הצללה סולארית מעל מגרש הכדורגל. בית הספר בנה תכנית ייחודית רחבה המבוססת על הסברה והעלאת מודעות בקרב כל התלמידים וגם החוצה לקהילה, בעזרת הפקת סרטוני הסברה, מחזרה, שירים ואף בתפילת יום שישי. ועוד דבר יפה שעשו בבית הספר: תרגמו חומרים לערבית (כי לא היו כאלה) וכעת אם יכולים להנגיש אותם הלאה לעוד בתי ספר בחברה הערבית.
תיכון זיו מירושלים – התלמידים המשתתפים פיתחו שני פתרונות למפנה הדרומי של בית הספר: נטעו צמח מטפס נשיר שייצור קיר ירוק ויצמצם את ההתחממות של הכיתה. כמו כן המציאו מוצר חדש: גגון סולארי מתקפל. גגונים כאלה ניתן להציב מעל החלונות, הם ייפתחו וייסגרו על ידי חיישן ויווסתו את כמות השמש שנכנסת לכיתה לאורך היום, ובמקביל ייצרו חשמל.
לתכנית המוצלחת הזו היו שותפות ושותפים רבים:
במשרד האנרגיה: עירית הייטנר שעיו, מנהלת תחום הסברה, פרסום וחינוך, והיועץ אלי טייכר.
במועצה הישראלית לבנייה ירוקה: יפית מישורי מנהלת הפרויקט, אדר' איריס גבעולי ששימשה כמנטורית, מנכ"לית המועצה טל מילס והיו"ר חן שליטא.
במשרד החינוך: חני פלג, הממונה הארצית לחינוך לקיימות.
במשרד להגנת הסביבה: זיוית לינדר, מנהלת אגף חינוך וקהילה.
ברשת הירוקה: גליה חנוך רועה, שמוליק לוטטי ויובל שליידר.