מניעים את הגלגל מחדש – תכנית ייחודית העוסקת בצורך לצמצם את השימוש בנפט בתחבורה תוך עיסוק בנושאים כמו משבר האקלים, משבר האנרגיה, תחבורה בת קיימא, תחליפי דלקים וטכנולוגיות מתקדמות. התכנית עושה שימוש בשיטות למידה חדשניות וחוויתיות, יוצרת מודעות ומעורבות של התלמידים ומעודדת לחשיבה ביקורתית ונקיטת עמדה אישית. בסיום התכנית יוזמים התלמידים פתרונות רלבנטיים. התכנית קיימת בעברית ובערבית.
אקלים חדש היא תכנית המשך לתכנית מניעים את הגלגל מחדש שנה א', אך יכולה לעמוד גם בפני עצמה. התכנית מתמקדת במשבר שינוי האקלים – סיבות, השלכות ובעיקר כיצד ניתן לשנות את המצב ומה אנחנו יכולים לעשות. התוכנית סמסטריאלית ומפתחת מיומנויות של עמידה מול קהל, כתיבת טיעונים, חשיבה ביקורתית ויצירתית, ניתוח מידע ועוד, ומעודדת השקפה חיובית ולקיחת אחריות.
למי מיועד: תלמידי שכבה ט' עד י"ב.
לפרטים ולהרשמה: יעל אתר פלד yaelap@reshet-yeruka.net
בונים עולם מחדש – מתמודדים עם אתגרי שינוי האקלים – הלב הפדגוגי של התכנית הוא למידה מבוססת אתגרים (CBL, שפותחה ע״י חברת אפל) ו"קליימתון" – האקתון אקלים. עבור הצוות החינוכי זו הזדמנות לאמץ תפקיד של מנחי למידה, במסגרת הוראה מבוססת אתגרים המקדמת מיומנויות של המאה ה-21. היקף: סמסטריאלי או שנתי.
למי מיועד: תלמידי שכבה ח'-ט'.
לפרטים ולהרשמה: יעל ברקי גטניו yael@reshet-yeruka.net
Young Innovators – מנהיגות אקלים – תכנית שפותחה ע״י רשות החדשנות האירופית במטרה להכשיר את הנוער להתמודדות עם האתגרים המורכבים העומדים בפני כולנו בשנים הקרובות. כוללת כלים פדגוגיים פורצי דרך והכל ברוח של למידת צוות חווייתית, עצמאית והשתתפותית.
התכנית קיימת בשני פורמטים אפשריים: תכנית שנתית כמקצוע במערכת השעות, עם סיום שנה ב"קליימתון" (האקתון שיעסוק בפתרונות לאתגרים אקלימיים מקומיים). "חווייה פדגוגית", הכשרה קצרה למורים ולצוות תלמידים מובילים, 3-4 מפגשים וסיום ב"קליימתון". לדף התכנית.
למי מיועד: שכבה ח' ומעלה.
לפרטים ולהרשמה: ניב הורוביץ 054-4753064 niv@weview.global
סמינר דור האקלים – סמינר חד יומי לכיתה / שכבה / קבוצת מנהיגות, אשר יכול להתאים לשבוע קיימות, שבוע הניקיון, יום כדור הארץ, כיום שיא במסגרת אחד ממקצועות הלימוד, כשיעור חברה ועוד. כל שיעור יועבר בקבוצה של עד 20 תלמידים. הנושאים מהם ניתן "להרכיב" יום בהתאמה לצרכי ביה"ס: הנפט והשפעותיו, האדם והטבע, שימוש במשאבי כדה"א וטביעת רגל אקולוגית, אימוץ אורח חיים מקיים, אקטיביזם ובנות ובני נוער פעילי סביבה.
אפשרות נוספת: סדנאות לבחירה בנושאים אופנה מקיימת, אפס פסולת ושימוש חוזר, עתיד ירוק (תכנון לעתיד), סימולציית או"ם, תזונה מקיימת.
למי מיועד: תלמידי חטיבת ביניים ומעלה.
לפרטים ולהרשמה: אירית לדור iritl@reshet-yeruka.net
נוער יוצר שינוי לאור יעדי הקיימות – תכנית שנבנתה במיוחד עבור החברה הבדואית בנגב, ועוסקת בסוגייה של קידום ערכי הקיימות והיערכות לשינויי האקלים בקהילה. הציר הלימודי הוא מגלובאלי ללוקאלי: התלמידות והתלמידים יכירו את יעדי הקיימות של האו"ם ואת אתגרי שינוי האקלים, ויבדקו את הרלוונטיות שלהם לקהילה המקומית.
היקף: 6 שיעורים כפולים, סיור לימודי מעורר השראה וקליימתון (האקתון בנושא שינוי אקלים) בשיתוף מנטורים וקהילה. לאורך התכנית מתקיים שת"פ עם גורמי מפתח ביישוב, במטרה ליישם את הפתרונות שגיבשו התלמידים בפועל.
למי מיועד: תלמידי על יסודי.
לפרטים ולהרשמה: מרים דרמוני שרביט myriamds@reshet-yeruka.net
כלכלה מעגלית: חדשנות ויזמות – בעולם הנתון בסכנה של הידלדלות ואובדן של המערכות האקולוגיות, צריך לתכנן מסלול מחדש. לא עוד "כלכלה קווית" הבנויה על ניצול משאבים ויצירת הרים של פסולת. היום כבר מדברים על כלכלה מעגלית. בגישה זו פועלים לפי עקרונות של ייצור ושימוש בני קיימא ולקיחת אחריות על כל התהליך, החל מחומרי הגלם ועד למה שיקרה איתם בתום השימוש במוצר, במטרה לא לייצר פסולת ולמנוע פגיעה סביבתית לדורות.
היקף: יום עיון מרוכז הכולל הרצאה וסדנאות.
למי מיועד: תלמידי על יסודי.
לפרטים ולהרשמה: יעל ברקי גטניו yael@reshet-yeruka.net
אתגרי המחר 2030 – מטרת התכנית היא לפתח פתרונות לבעיות ולאתגרים בתחום הקיימות לאור יעדי האו"ם לקיימות (SDG) בעזרת חשיבה יצירתית- יזמית. דרך חקר ופתרון בעיות הקיימות במדינות מתפתחות יפתחו משתתפי התכנית הבנה ואמפתיה ויקדמו מודעות חברתית, יחד עם למידה חברתית רגשית מבוססת מיומנויות.
היקף: 4 מפגשי למידה + יום האקתון.
למי מיועד: תלמידי חטיבות הביניים.
לפרטים ולהרשמה: ניב הורוביץ niv@weview.global
סיירת הפחמן – מודדים מהקרקע, מביטים מהחלל – התכנית חושפת את התלמידים למשבר האקלים מזוויות חדשות: חקר ומדידה של ריכוז גזי החממה שנמצאים בסביבתם, לצד היכרות עם תחום חקר החלל ותרומתו למדע האקלים. התלמידים יכירו את המושגים: אפקט החממה, גזי חממה, התחממות גלובאלית, שינוי האקלים, הפחתת פליטות, לווייני ניטור ועוד. במפגשי הלמידה ירכשו מיומנויות של מדידות ריכוז הפחמן הדו חמצני, איסוף וניתוח נתונים, זיהוי בעיות וחשיבה על פתרונות.
היקף: 6 מפגשים, כולל מפגש הכנה לצוות ההוראה ומכשיר לניטור פחמן דו חמצני.
למי מיועד: תלמידי יסודי ד'-ו', תלמידי על יסודי.
לפרטים ולהרשמה: שמוליק לוטטי shmulik@reshet-yeruka.net
אקלים והעיר הגדולה – היערכות עירונית לשינויים – רוב תושבי כדור הארץ מתגוררים בערים. שינוי האקלים מציב אתגר בפני תושבי הערים ובפני מי שמתכנן ומנהל אותן. התכנית חושפת את התלמידים לסוגיות יסוד בנושא ההיערכות (אדפטציה) העירונית לשינוי האקלים, כדוגמת התמודדות עם גלי חום בקיץ והצפות בחורף, ורותמת אותם לעשייה.
היקף: 12 מפגשים + הרצאה מקדימה לחדר מורים.
למי מיועד: תלמידי יסודי ד'-ו'.
לפרטים ולהרשמה: שמוליק לוטטי shmulik@reshet-yeruka.net