לוגו רשת ירוקה

English

חוזרים למקורות

ברשת הירוקה אנחנו גאים מאוד בעבודה שלנו עם כל החברות המרכיבות את הפסיפס הישראלי. באחרונה זכינו לרגע של גאווה גדולה, כאשר גן חרדי מרחובות, המלווה על ידי יעל חריר מהרשת הירוקה, זכה בפרס החינוך המחוזי למחוז החרדי והוא מועמד לפרס החינוך הארצי. מדובר מבחינתנו בפריצת דרך בחברה החרדית, שנפתחת ומאמצת יותר ויותר את אורח החיים המקיים.
הגן של נעמי יהושע נמצא בבעלות רשת הגנים של אגודת ישראל, ולומדים בו 26 בנים בגילאי 3-4. הגננת נעמי שמה דגש רב על עבודה רגשית בגן ועל כישורי חיים, כמובן לצד ערכים המבוססים על המורשת היהודית. בשנה שעברה השתתפה נעמי בהשתלמות לחינוך לקיימות במסגרת התכנית המשולבת של משרדי הגנת הסביבה והחינוך, בהנחיה ובליווי של יעל חריר, והחלה לשלב גם תכנים מעולם הקיימות בגן שלה.

 

הגננת נעמי משלבת מורשת יהודית וקיימות

 

חיפשו ביחד מתכון לבוץ

בהשראת ההשתלמות ובעידודה של יעל, הקימה נעמי בגן “מרכז אדמה", שבו מכינים ויוצרים בבוץ. בשיתוף הילדים הוחלט איך ייראה המרחב ומה יהיה בו. במרכז הבוץ הילדים יוצרים משחקים, פסלים ועוד חפצים כיד הדמיון הטובה עליהם, תוך התנסות בחומר. את המתכון לבוץ הטוב ביותר הם גילו בתהליך של ניסוי וטעייה עם שילובים שונים של סוגי אדמה, חול, נייר גרוס וקש. נעמי גם הזמינה את ההורים ויחד הם ציפו את קיר המרכז ואת הריהוט שלו בבוץ. הילדים יצרו לבני בוץ וציפו שלד של בית מעץ, שעליו הונח גג סכך – והרי לכם עוד מוקד למשחק ולמנוחה בחצר.

לגן הוזמנו תלמידים מבית הספר היסודי הסמוך, וכמובן שגם ה”גדולים” נהנו מאוד מהעיסוק בבוץ, שהוא בעל איכות תרפיוטית ומאפשר שחרור רגשי ויצירתיות. הפעילות המשותפת מחזקת את קשרי הקהילה בין הגנים לבית הספר שאותו הם מזינים.

מרכז הבוץ בגן
המשחק בבוץ מאפשר שחרור אנרגיה מרוסן ומבוקר

האמבט הפך ל"עולם הילד"

בחצר הגן, המכוסה בדשא סינתטי, השכילה נעמי לשמר פינות של משחק בחול – כמו ארגז חול ו"שולחן חול", אהוב במיוחד. חצר הגן מתגאה גם בגינת ירק ועצי פרי ובמשתלה, שבה מנביטים זרעים וייחורים, עורכים ניסויים ומעקב אחר הצמיחה. יש בגן קומפוסטר, פינת פירוק חפצים שבה מגלים איך דברים עשויים, פינה סוציודרמטית עם מגוון בגדים וכובעים שהילדים אוהבים לחבוש ולהחליף .
בגן עצמו נעשה שימוש בחומרים מהטבע בפינת היצירה, ובנגרייה מוזמנים הילדים להתנסות בעץ ובחומרים הטבעיים, לתכנן וליצור בעזרת הדמיון, תוך שחרור אנרגיה באופן מבוקר ומרוסן. בגן נבנתה פינה בשם “עולם הילד" מאמבט מצופה בוץ, ובו צמחים קטנים (שהם ה"עצים"), ענפים, זרדים, בובות של חיות, גולות וחפצים קטנים. הילדים בונים לעצמם עולמות ומשחקים בו שעות.

הילדים משחקים פה שעות

סבא וסבתא הם חלק מהגן

נעמי מקפידה על שיתוף קהילת ההורים בעשייה. לדוגמה, אחד הסבים עובד עם הילדים בנגריה ואחת הסבתות מגיעה פעם בשבוע לעשות עם הילדים מלאכות יד כמו אריגה, תפירה, רקמה בזוגות ועוד.
“לנעמי יש אישיות יוצאת דופן”, אומרת יעל חריר, המלווה את התהליך. "היא מלאה רוגע והכלה, אוהבת ללמוד, להתפתח וליישם ונוצר בינינו חיבור מיוחד. היא נכנסה לנושא הקיימות בצורה עמוקה ביותר, ואפילו אימצה אותו בחייה הפרטיים ובביתה. מה שמייחד אותה זה החיבור שעשתה בין אורח החיים המקיים לנושא הרגשי בגן ולערכים התורניים”.

הגן של נעמי הפך למוקד עלייה לרגל לגננות ולמפקחות, שמגיעות להתרשם מהעבודה העשירה והמגוונת. גם חברי ועדת השיפוט של פרס החינוך הארצי, המפקחת מירב תורג'מן, אורנה פז – מנהלת אגף חינוך קדם יסודי, ועוד מפקחות ומדריכות התרגשו לראות את הגן ואת העשייה המרשימה בו.

שולחן החול בחצר – מוקד של משחקי דמיון

 

שיתוף:

רוצה להתעדכן במה שאנחנו עושים ברשת?
רוצה לקבל תכנים חדשים בנושאי חינוך וקיימות שהכנו עבורך?
נשמח להיות איתך בקשר! כאן אפשר להרשם לניוזלטר שלנו:

Stay In Touch

Be the first to know about new arrivals and promotions

דילוג לתוכן